
Student FICA Exemption 

These Implementation Guidelines describe A&M System policy and procedures governing the student exemption from 
Federal Insurance Contributions Act (FICA) taxes provided under section 3121(b)(10) of the Internal Revenue Code 
(Code). The Guidelines also incorporate guidance published by the Internal Revenue Service (IRS) on January 16, 
1998 for determining whether services performed by students are eligible for student FICA exemption (Revenue 
Procedure 98-16). In addition, a Question and Answer section is included, which addresses numerous issues related 
to the administration of the student exemption. 

Under section 3121(b)(10) of the Code, services performed by a student in the employ of a college or university are 
generally exempt from Social Security (OASI) and Medicare, the two components of the FICA tax, provided that the 
student is "enrolled and regularly attending classes." 

The IRS interpretation of this section, as set forth in Rev. Proc. 98-16, provides that a student employee will be 
exempt from FICA taxes if the student is enrolled at least half-time, in accordance with the regulations issued by the 
Department of Education. In addition, no limit is imposed on the number of hours a student may work for the college 
or university and still qualify for the FICA exemption. 

The following additional requirements are contained in the IRS guidelines: 

• If a student is enrolled less than half-time, the student may still be eligible if the student is in the last semester 
or quarter of a course of study, and is enrolled in the number of hours needed to complete the requirements 
for obtaining a degree. 

• The student FICA exception is not applicable to career employees (e.g., TRS/ORP members). 

• The exception applies to all services performed during all payroll periods of a month or less that fall wholly or 
partially within the academic term. 

• The exception does not apply to services performed by a student during school breaks of more than five 
weeks. 

 
Withholding Procedures 
Students employed by the A&M System (who are not members of TRS/ORP) must be enrolled at least half-time, as 
defined under the Department of Education regulations, to qualify for the FICA exception. Student employees not 
enrolled at least half-time must contribute to OASI and to Medicare unless the student is in the last semester or 
quarter of a course of study and enrolled in the number of hours needed to complete the requirements for obtaining 
a degree, certificate, or other recognized credential offered by the University. 

1. Minimum Number of Hours - Undergraduate Students 

To be considered exempt from withholding, undergraduate students must be enrolled at least half-time, in 
accordance with the Department of Education regulations. Department of Education regulations state that half-
time is as defined by each campus in the undergraduate course catalogue. 

2. Minimum Number of Hours - Graduate Students 

The minimum number of hours required for a graduate student to be exempt from withholding is based upon 
the half-time enrollment requirements established at each campus and published in the graduate course 
catalogue. 

3. Work Requirement 



No limit is imposed on the number of hours a student may work and be eligible for the exemption from 
withholding. 

4. Summer Employment 

A student employed during the summer is exempt from withholding if the student is taking the minimum 
number of hours established for the Summer Session as published in the course catalogue. 

5. Employment During Intersession and Breaks 

A student is exempt from withholding during intersession and break periods of 5 weeks or less as long as the 
student is otherwise eligible for the exception on the last day of classes in the academic period preceding the 
break and is eligible to enroll. The last day of classes will be the last day of finals. 

6. Final Semester for Texas A&M University and Texas A&M University Galveston 

If a student is in the last semester or quarter of a course of study and enrolled in the number of hours needed 
to complete the requirements for obtaining a degree, certificate, or other recognized credential offered by the 
University, the student will be eligible for the FICA exemption. The student must submit to Tax Compliance & 
Reporting a letter from the Registrar’s office certifying the number of hours he/she is enrolled during their last 
semester or quarter of a course of study.  This exception will only be granted once per academic level (BA, MS, 
Ph.D.). 

7. Final Semester for all other Texas A&M University System Parts 

If a student is in the last semester or quarter of a course of study and enrolled in the number of hours needed 
to complete the requirements for obtaining a degree, certificate, or other recognized credential offered by the 
University, the student will be eligible for the FICA exemption. The student must file a request for the 
exemption with the student employment office, which will then notify the Payroll Office. This exception will only 
be granted once per academic level (BA, MS, Ph.D.). 

Campus requests for exceptions to these procedures must be submitted to the designated financial officer for 
approval. 

Questions and Answers 
This section presents a series of questions and answers related to the administration of the student FICA withholding 
process. 

1.    General Eligibility Questions 
A)  Will hours taken through Continuing Education be counted toward the minimum hour 
requirement? 
 
No. Courses taken through Continuing Education will not be counted toward the minimum hours required, 
unless a campus provides credit for these courses toward a degree. If this is the case, the campus should 
ensure that these hours are reflected on the Student Information System (SIS) interface file (see section 4). 

B) Will graduate students advanced to candidacy for a masters degree be exempt from the 
minimum hours requirement? 
  
No. The exception from FICA withholding for students advanced to candidacy applies only to graduate 
students who are preparing a doctoral dissertation. 
 



C)  Will graduate students on fil ing fee status be considered as qualifying for advancement to 
candidacy, and therefore, exempt from the minimum hours requirement? 
No. The filing fee is restricted to students who have completed the writing of their dissertation and only 
need the dissertation approved by their doctoral committee. Students on filing fee status are not 
considered to be registered students. 
 
D)  Will graduate students who are taking qualifying exams be considered eligible for the FICA 
exception? 
 
Yes, if they are registered for the minimum number of hours. 
 
E) I f a career employee (i.e., TRS/ ORP member) enrolls in classes at the University, can the 
employee become exempt from FICA if he is taking the minimum required course load? 

 
No. The employee would continue to pay FICA taxes.  
If an employee, who is a member of TRS/ORP, has a bona fide break in service and is rehired as a non-
budgeted employee, the non-budgeted employee may be exempt from FICA withholding if enrolled in the 
minimum required course load. 

F) Is a student who is employed at one TAMUS campus and attending classes at another 
TAMUS campus entitled to the FICA exception? 
 
For FICA exemption purposes, TAMUS is considered to be a single entity. BPP will match up students against 
the databases of other campuses to determine if the student is eligible for the FICA exemption. Such a 
student will qualify for the FICA exemption if taking the required number of hours, and if the student 
provides the student employment office (or other designated office) with proof of registration. If the 
minimum number of hours required for the exception differs at the two locations, the minimum number of 
hours required by the employing campus would be applicable. 
 
G) Is a student employed by a TAMUS university entitled to the FICA exemption if he is 
attending classes at a non-TAMUS university or college? 
 
No. The IRS regulations provide that the student exemption from FICA applies only to an employee who is 
enrolled and regularly attending classes at the same school, college, or university at which he is employed. 
 
H)  Will students w ith F-1 or J-1 visas who are nonresident aliens stil l be exempt from FICA? 
 
Yes.  Nonresident alien employees with F-1 or J-1 visas, regardless of their course load will be eligible for 
the exemption from FICA. However, alien employees who hold F-1 or J-1 visas, but who are no longer 
eligible for the FICA exception because of their resident alien status, are subject to withholding. These 
employees are eligible for the FICA exception only if they are carrying the minimum course load. 
 
I) Enrolled vs. Registered –Rev. Proc. 98-16 states that a student who is eligible to enroll for 
the next semester continues to be exempt during breaks of 5 weeks or less. I f a student is 
blocked from registration because they owe the institution money, are they stil l exempt? 
 
No, for purposes of FICA exemption if a student is not eligible to register, they would not be considered 
eligible to enroll. Therefore, the exemption does not apply. 
 

2.    Course Load Questions 

A)  Will students enrolled in a summer session be required to take the same number of hours 
required during the academic year to qualify for the FICA exception? 



 
Under the IRS guidelines, to be considered exempt from withholding, undergraduate students must be 
enrolled at least half-time, in accordance with the Department of Education regulations. Department of 
Education regulations state that half-time is as defined by each campus in the undergraduate course 
catalogue for the academic year and summer session. 
 
The minimum number of hours required for a graduate student is based upon the half-time enrollment 
requirement established at each campus. In general, each campus has established separate hours 
requirements for graduate students enrolled during the academic year and summer session. 
 
B)  I f a student is in his last term prior to graduating, and is enrolled in less than the required 
number of hours, is he still eligible for the FICA exception?  
 
Yes, if the student is in the last semester or quarter of a course of study and enrolled in the number of 
hours needed to complete the requirements for obtaining a degree, certificate, or other recognized 
credential offered by the University:  
TAMU & TAMUG 
The student must submit to Tax Compliance & Reporting a letter from the Registrar’s office certifying the 
number of hours he/she is enrolled during their last semester or quarter of a course of study.   

All other TAMUS Parts 
The student must file a request for the exemption with the student employment office, which will then 
notify the Payroll Office.  

This exception may only be granted once per academic level (BA, MS, Ph.D.). 

       3.    Tax Questions 
 

       A)  What is Social Security (OASI)? 
 

Social Security is a federal program that provides benefits for retirees, the disabled, and children of 
deceased workers.  
B)  What is Social Security (OASI) tax rate? 

  
6.2% on taxable wages  
 

C)  What is Medicare (OAHI)?  
 
Medicare is the Federal health insurance program administered by the Social Security Administration.  The 
program is designed for individuals entitled to Social Security who are age 65 or older (younger individuals 
can also qualify, e.g., those receiving Social Security disability benefits). 
 
D)  What is Medicare (OAHI) tax rate? 
 
1.45% on taxable wages of $200,000 and less   
2.35% on taxable wages above $200,000 
 
E)  What is FICA? 

 



FICA stands for "Federal Insurance Contributions Act." It’s the tax withheld from your salary that funds the 
Social Security and Medicare programs. 
 

4.    Payroll/Personnel System and Student Information System Interface Questions 
 

A)  How  w ill Student Type and Number of Hours data stored in SIS be matched w ith a student 
employee's payroll/ personal data? 
 
The information from SIS will be matched against BPP information, based on the student employee’s social 
security number.  
 
B)  How  often w ill the SIS interface occur? 
 
The interface file is produced before each payroll to determine if the student employee is carrying the 
appropriate number of hours for the term. 
 

C)  What w ill happen if a student employee adds or drops classes after the interface has been 
run? 
 
The change in the student employee's number of hours will not be reflected in BPP until the next interface 
file is produced, unless the student employee reports the change to his department and the student 
employment office updates the student employee’s BPP record. 
 

D)  Will the interface be run during the summer session?  
 
Yes. Students will be matched against the enrollment file in the same manner as fall and spring sessions. 
 

5.    Other Administrative Questions 

 
A)  I f the SIS interface file report fewer hours than the student’s actual enrollment and FICA is 
w ithheld, w ill the student automatically receive a payroll adjustment when the number of 
hours is updated? 
 
No. The workstation must process a payroll adjustment. Local procedures for making such adjustments will 
determine the timing of the payroll adjustment for any incorrect deductions. 
 
B)  What w ill happen if a student employee is subject to w ithholding but no w ithholding 
occurred? Will the student be subject to a retroactive adjustment? 
 
In general, adjustments related to course load changes will be made only on a prospective basis; however, 
retroactive adjustments may be used to correct administrative errors, e.g., to correct the student status 
code on BPP. 
The A&M System Member is liable for the employer share of FICA and is responsible for making 
adjustments to correct errors for any pay period that falls within the statute of limitations for FICA 
adjustments (3 years, 3 months, and 15 days). 
 



C)  Who should the student employee contact if she feels she is entitled to a payroll 
adjustment due to an administrative error? 
 
The student employee should contact her student employment office who will then follow internal 
procedures for correcting the error. 
 
D) Does the FICA exception apply during intersession breaks? 
 
Yes. The exception continues during normal school breaks of 5 weeks or less, provided the student is 
otherwise eligible for the exception on the last day of classes preceding the breakand is eligible to enroll in 
classes in the academic period following the break. 
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